17 Şubat 2015 Salı

Yüz Karası!

3 gündür elim klavyeye gitmiyor, yazamıyorum. Okuduklarımı da kavrayamıyorum, kahroluyorum.!

Doğup büyüdüğüm ülkeye lanetler yağdırıyorum!

Nasıl geldik bu hale? Bu şiddet, bu sapkınlık, bu canilik nereden doldu insanların içine?

Evine gitmek isterken bindiği otobüsün şoförü tarafından, taciz edilen, bıçaklanan, elleri kesilen, kafasına levyeyle defalarca vurulan, öldükten sonra üzerine benzin dökülüp yakılarak bir nehir kenarına atılan gencecik, tertemiz, masum Özgecan... 

Bütün bunları yapan cani, aslında o ana kadar, hepimiz için sıradan bir insan! Belki defalarca otobüsüne bindiğimiz, yanından geçtiğimiz, yol tarifi sorduğumuz, muhabbet ettiğimiz, sıradan bir insan!!!

Nasıl yapabildi bütün bunları? Hiç mi durup düşünmedi? Hiç mi tereddüt etmedi? Elinin altından kayan bir hayat onu hiç mi ürpertmedi? Annesi, kız kardeşi aklına gelmedi mi? Vicdanı DUR demedi mi?

Bunların hiç biri olmadı... Peki neden?

Duymuyordu çünkü... Duyarsızlaştırılmıştı!

Annesini dinledim. Kadın perişan, üzgün, çaresiz... "Hiç bir çocuk katil doğmaz, onu bu hale getiren etkenler var" diyor. Eşi tarafından yıllarca satırla, kemerle dövülmüş bu kadıncağız o kadar doğru söylüyor ki! "Oğlum babasının yanında büyümek zorunda kaldı, hiç istemedim" diyerek, olanların sebebini açıklamaya çalışıyor. Kimler anlayabiliyor?

Şiddet psikolojik bulaşıcılık taşır!(Adem Güneş)

Bence bu katliamın suçu bir kişinin yada üç kişinin üzerine yıkılmamalı. Çocukların ceza ile dayak ile adam edilmeye çalışıldığı bir toplumun içinden çıkan sonuçlar bunlar. Babası gözünün önünde annesini döven, ağır cezalarla, korkutucu bakışlarla, dayaklarla büyütülen çocuk, büyüyünce içindeki nefreti, öfkeyi ve şiddeti bastıramıyor. Yaşadıkları onu o kadar duyarsızlaştırıyor ki, o ellerinin arasında titreyen, çırpınan zavallı kızın gözlerindeki acıyı, korkuyu duyamıyor.

Her şiddet mağduru çocuk büyüyünce katil mi oluyor? Tabii ki hayır. Kimisi siniyor, içine kapanıyor, kimisi patlayacak bir bomba gibi dolaşıyor, çatacak yer arıyor, kimisi hıncını kendi eşinden, çocuklarından çıkarıyor. Her bünye farklı reaksiyon gösteriyor fakat şiddetle yetiştirilen ve duyarsızlaşmış bir çocuk katil olmasa da bir şekilde birilerine zarar veriyor! Belki sinirli bir ev hanımı, belki işçilerini ezen bir patron, belki öğrencilerini döven bir öğretmen, belki asık suratlı bir doktor,  belki cani bir şoför oluyor! Kim olursa olsun, topluma zarar veriyor.

Twitter'de #sendeanlat hastagini bir okuyun! Ne kadar çok zarar gören kadın var ki bunlar buzdağının görünen yüzü! Yazmayı bırak, yaşadıklarını kendine bile itiraf etmekten korkan kaç kadın var şu ülkede kim bilir?

Şimdi hep birlik olduk tepki veriyoruz. Yazılıyor, çiziliyor, yürüyüşler yapılıyor, siyahlar giyiniliyor... Peki unutmayacak mıyız? Neyi unutmadı ki bu toplum?

Çözüm devlet adamlarının bir şeyler yapması mı? İdamın gelmesi mi? Kadınların evden çıkmaması mı?

Çözüm çocuklarımız... Onları büyütme şeklimiz! Duyarlı bir toplum oluşturmamız!

Önce kendimizden başlayacağız tabii ama kendi çocuklarımızı doğru büyütmek yetmiyor. Ulaşabildiğimiz tüm anne babalara, tüm çocuklara ulaşıp anlatmamız gerekiyor. Sokakta, parkta, markette, pazarda.. Nerede karşılaşırsak karşılaşalım, çocuklara sevgiyle yaklaşmamız, çocuğunu ite kaka sürükleyen, görmezlikten gelen, hakaret eden bir anneyi uyarabilmemiz gerekiyor.

Yapabilir miyiz?

Keşke toplumsal bir hareket olsa, kadınlar çocukları için birleşse, duyarlılık adına kurslar düzenlense,  çocukları en iyi şekilde yetiştirebilmek adına herkes elini taşın altına koyabilse...

Keşke...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 yorum:

  1. zor bu söylediklerinizin bu ülkede olması ve yapılabilmesi çok zor..insanlarda bu tarz olaylar karşısında alevleniyor..belki bunu yapan cani bundan önceki tecavüzcülere küfür eden bi tipti bilemeyiz.. ama içinde ve çevresinde canavar taşıyan bi mahluk olduğu kesin.. olan kime oldu olan özgecana oldu annesine babasına kardeşine oldu, o caninin annesine kardeşine oldu...geri aklan herkes unutucak.. daha önceden de unutulduğu gibi..idam asla bi çözüm değildir. idam o adinin kurtuluşudur... ödülüdür.. asla idam gelmemeli.. hadım edilmek konusunda evet kesinlikle hadım edilmeli ama malesef ki beynini de hadım etmemiz gerekli... bence en güzel çözüm bu şerefsizi versinler bu güzel kızın ailesine.. gönüllerinden ne yapmak geliyorsa yapsınlar..bu bile adaleti sağlayamaz ya...Allah nasıl biliyorsa öyle yapsına kalıyor tüm cümlelerimiz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle gerçekten. Allah'a havale etmek kalıyor bize...

      Sil