29 Kasım 2014 Cumartesi

Açma Kapama Oyunu

Montessori'de 0-3 yaş arası için en önemli etkinlikler duyusal oyunlar ve günlük yaşam becerileri. Kapak açma ve kapatma çalışmaları günlük yaşam becerilerinin başta gelenlerinden. Aynı zamanda kızımın en çok sevdiği etkinliklerden biri. Gerçi sadece açmayı seviyor , genelde kapatmak bana düşüyor :).  Ne zaman odasına girsem tüm kapakları açılmış buluyorum. Bazen de açıp bana getiriyor. 

Montessori etkinliklerinin bir diğer özelliği de tepsi içinde veya belli bir alan (kutu) içinde sunuluyor olması. Yerde yapılacak etkinlikler için de küçük kilimler kullanılıyor. Çocuk oyun oynarken sınırlı bir alan içerisinde sınırsız özgürlüğe sahip oluyor. Mesela Montessori okul öncesi eğitim kurumlarında çocuklardan biri kilim açmış ve üzerinde bir oyun oynuyorsa öğretmenler dahil hiç kimse onun oyununa müdahale edemiyor. Eğer çocuk izin verirse diğer çocuklarla birlikte oynayabiliyorlar.

Biz şimdilik kilim kullanmıyoruz, tepsilerle başladık. Azra henüz tam farkında değil. Ama bazen gidip tepsiyi getirmeye çalışıyor. Amacım bir oyunu tepsisiyle masaya getirip oynaması ve oynadıktan sonra tepsiyi eski haline getirip yerine koyması. Bu alışkanlığı oluşturmak zaman alacak ama yılmak yok :) Tepsilerimizi ahşap hobi dükkanından aldım. Azra'nın taşıyabileceği kadar küçük ve çok tatlılar :)
 İşte açma kapama oyunumuz...

 Bu etkinlik için çok farklı kutular kullanılabilir ama ben şimdilik çok karıştırmak istemedim, kolay olanlarla başladım.
 İşimizde gayet ciddiyiz :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 yorum:

  1. bu ne gibi gelişimlere sebep oluyormuş?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnce motor gelişimini destekliyor, günlük yaşam becerilerini öğrenmesini ve böylece daha özgür olmasını sağlıyor. Şöyle bir örnek vereyim mesela bir kaç ay sonra Azra için bir atıştırma çekmecesi yapmayı planlıyorum . İçerisinde kaplara konulmuş kuru meyveler ve sağlıklı atıştırmalıklar olacak. Azra bir şeyler yemek istediğinde kutuların kapaklarını açarak yiyeceğe kendi ulaşabilecek. Bu çocuğa bağımsız bir şeyler yapabilme gücü kazandırıyor. Yani sadece kapak açma kapatma değil günlük yaşam becerilerinin hepsi çocuğun önce ev içinde sonra ise tüm hayatında rahat, kimseden bir şey beklemeden yaşamasına sebep oluyor :) Çok mu yazdım? :)

      Sil